Din punct de vedere hidrologic merită de menționat prezența izvorului Vârfurașul, secțiunii temporar seacă între ponorul "de la Tău" și izvoarele Nimoioasa, precum și pierderile de-a lungul Văii Podurilor. Dintre cavitățile explorate se evidențiază Peștera Vârfurașul dezvoltată pe 2250 m (Kőmíves & Nagy, 1976).
Peștera Vârfurașul se prezintă ca un sistem activ multietajat, formată preponderent în condiții epifreatice, determinate de viteza procesului de adâncire a văilor de la suprafață. Peștera Vârfuraș se evidențiază în numărul, dimensiunea, culoarea și varietatea speleotemelor calcitice, aragonitice și de montmilch. Aparținând aceluiași sistem carstic al Vârfurașului două avene sunt importante, fiind cele mai îndepărtate pierderi (ponoare) cunoscute. Avenul cu Spinare și Avenul Mare, sunt situate într-o zonă izolată cunoscută de localnici sub denumirea "Fundu Muntelui", în zona de obârșie a Văii Seci. Ele se deschid într-o mică fereastră în carstul acoperit caracteristic arealului.
Două zone carstice de dimensiuni reduse aparțin bazinului hidrografic al Pârâului Stanciu: Lespezi și Piatra Arsă. Ele sunt izolate la est de Valea Seacă, în stânga respectiv în dreapta cursului principal. Cavitățile cele mai dezvoltate sunt mai scurte de 1 km: peștera nr. 2 din Lespezi, peștera Izbucul Lespezi și avenul din Lespezi, formate probabil de apele aceluiași pârâu Fetițași.
Sunt prezentate două avene de absorbție (Av. cu Spinare: L = 279 m, D = -72 m; Av. Mare: L = 73 m, D = -60 m), situate în Bazinul Superior al Văii Seci (Vlădeasa), zonă izolată cunoscută sub numele de Fundu Muntelui. Ambele au o morfologie destul de simplă, fiind dezvoltate pe litoclaze cvaziverticale, în calacare slab metamorfozate. Importanța acestor avene, este că ambele aparțin aceluiaș sistem, Av. cu Spinare reprezentând cel mai îndepărtat ponor cunoscut al sistemului Vârfuraș, în mare proporție dezvoltat într-un carst acoperit.
Hărți - Fotografii - Sus - înapoi la carst - Peștera Vântului - Peștera Izbândiș - Peștera Ponoraș