Magyar -
MEANDRE   revista CSA                                  Invitaţie pentru sponsori
Cuvânt înainte
Expediţia subterană din februarie 2001 în reţeaua labirintică a Peşterii Vântului a adus rezultate bune în toate activităţile de prospectare, cartare şi explorare. Participanţii au reuşit să exploreze pasaje în părţile cele mai îndepărtate, au recartat aproximativ 2 km de galerii, au efectuat analize fizico-chimice ale apelor din cursurile subterane ale peşterii. Toate aceste activităţi au fost desfăşurate pe durata unei săptămâni. Speologii au petrecut acest timp în totalitate în subteran, în locul de tabără amplasată la mai mult de o oră de mers de la intrarea în peşteră. În timpul unei zile normale de tabără 6-8 ore sunt destinate efectiv muncii, 2-4 ore pentru deplasarea la locul activităţii în cauză, 2-6 ore pentru activităţi administrative, sociale, masă, iar 8-10 ore pentru odihnă.
În general speologii sunt oameni calculaţi, tăcuţi. Vorbesc puţin şi la temă. Totuşi serile deseori se lungesc în discuţii atât serioase cât şi distractive. Se discută şi se examinează multe idei. Se fac planuri, se analizează posibilităţi de dezvoltare a clubului. Ştiind că acest an este unul important în viaţa clubului, se împlinesc 35 de ani de la înfiinţare, şi că rezultatele şi informaţiile în cursul ultimilor ani de activitate ale organizaţiei s-au acumulat foarte mult, s-a evidenţiat oportunitatea realizării unei publicaţii despre organizaţie prezentând rezultatele şi sărbătorind înfiinţarea acestuia.
Explozia de informaţii a dus la necesitatea revizuirii şi completării cunoştinţelor şi în domeniul speologiei. Au apărut materiale, unelte şi tehnici noi care au revoluţionat explorarea şi au mărit siguranţa activităţilor în subteran. Alături de explorarea şi cunoaşterea peşterilor se pune un accent deosebit pe protecţia efectivă a lor, precum şi pe promovarea protecţiei mediului carstic.
Bazată pe acestea, activitatea C. S. A. nu se limitează numai la cercetarea Peşterii Vântului, se extinde pe arii largi din Munţii Pădurea Craiului, Munţii Bihor, Munţii Vlădeasa, Munţii Gilăului. Rezultatele explorărilor, pe de o parte, sunt comunicate cu regularitate Institutului de Speologie "Emil Racoviţă", de-a lungul anilor dezvoltându-se o relaţie de respect reciproc cu cercetătorii acestuia, pe de altă parte, sunt prezentate la diferite foruri speologice din ţară şi străinătate. În ultimii ani s-a format o nouă generaţie de speologi, foarte activi şi pregătiţi, atât din punct de vedere tehnic, cât şi teoretic. S-au consolidat structurile şi cadrul organizaţional ale clubului. Concurenţa sănătoasă între membri a ridicat organizaţia printre cele mai active şi apreciate cluburi de speologie din ţară.
Hărţi prelucrate pe calculator, bazate pe metode noi de cartare, mai exacte au atras atenţia juriilor la simpozioanele de specialitate. Noi descoperiri, analiza sistematică a unor zone carstice au adus o contribuţie valoroasă la cunoaşterea carstului din zona de activitate. Fotografiile şi diapozitivele realizate de speologii fotografi au o mare încărcare artistică şi estetică fiind apreciate la competiţiile de specialitate. Sistemul de iluminare frontală cu acetilenă inventat şi dezvoltat de membrii clubului sunt folosite pe scară largă de mulţi speologi din ţară. Sistemele de închidere pentru protecţia peşterilor recunoscute ca rezervaţii speologice, aflate în custodia clubului, Peştera Vântului, Peştera Ponoraş şi Peştera Vârfuraşul, sunt foarte bine adaptate la caracteristicile peşterilor în cauză. Ele asigură toate funcţiile necesare pentru îngrădirea accesului neautorizat, precum şi pentru circulaţia speciilor de animale troglofile şi ventilaţia normală a cavităţii.
Articolele din prezenta revistă, scrise de speologi amatori, nu aspiră la prestaţie ştiinţifică, dar conţin unele date de bază referitoare la caracteristicile generale şi descrierea unor obiective speologice noi-explorate sau reevaluate. Alături de descrieri sunt prezentate hărţi şi fotografii din zonele şi peşterile din aria de activitate: Bazinul superior al văii Letea, Peştera din Culmea Runcul Ars, explorări în Peştera Izbândiş, Avenul lui Ioşca. Este descrisă în ansamblu platoul carstic Damiş-Ponoraş. Sunt prezentate unele aspecte speciale, morfologia sumară şi geochimia apei a Peşterii Vântului, sau impactul uman în Peştera cu Apă din Dealul Lelii.
Meandrele, atât de uimitoare, atât de caracteristice, atât de inspirante, meandrele culminându-se în monumentalele "Meandre Emil Racoviţă" din Peştera Vântului, ne-au inspirat la alegerea titlului publicaţiei, care dorim să fie demnă pentru activitatea vastă şi continuă a Clubului Speologilor Amatori. Ştim că am omis date importante, am comis unele erori, dar suntem convinşi că voinţa şi dăruirea care ne-au călăuzit la realizarea publicaţiei, este aceeaşi care ne-a călăuzit de-a lungul anilor: respectul faţă de natură, faţă de frumuseţile şi capriciile lumii subterane, pe de o parte, şi respectul faţă de generaţiile premergătoare ale clubului, dar şi mai mult respectul faţă de urmaşii noştri, pe de altă parte.
În general membrii, atunci când activează în numele organizaţiei, ţin să nu-şi asume în public meritele şi efortul depus pentru realizarea obiectivului gestionat. Nu pot însă să nu dezvălui identitatea persoanei care a susţinut cel mai vehement importanţa "Meandrelor", fără entuziasmul lui Deák Zsolt nu aţi putea răsfoi această publicaţie.
Vă învităm să sărbătoriţi alături de noi această aniversare de 35 de ani primind şi răsfoind această modestă realizare a Clubului Speologilor Amatori din Cluj, cel puţin cu atât drag şi bucurie cu câtă iubire, dăruire şi entuziasm au realizat-o autorii şi redactorii.
sus - înapoi la noutăţi

English Home - News - Organization - Karst phenomena - Programme - Links - Contact us
Româna Pagina principală - Noutăţi - Organizaţia - Fenomene carstice - Programe - Linkuri - Contacte
Magyar Főoldal - Hírek - Szervezet - Karsztjelenségek - Programok - Linkek - Címek