Prezentarea activității C.S.A. pe anul 2000

 În anul 2000 membrii Clubului Speologilor Amatori din Cluj au organizat și participat la 50 de acțiuni de teren după cum urmează:
 -12 ture de explorare cu 1350 m de galerii descoperite.
 -13 ture de cartare și recartare, în care s-au măsurat cca. 9150 m.
 -11 ture de vizită
 -3 tabere subterane
 -1 tabară de suprafață
 -9 ture de decolmatări si dezobstrucții
 -1 prospecțiune de suprafață

Peștera Izbindiș
 După descoperirea în 1999 a unor noi galerii ce însumau aproximativ 1 km, în anul 2000 exploatările au vizat atacarea unor puncte de lucru promițătoare. Prima acțiune a fost o tabără subterană de 4 zile (22-25 februarie) la care au participat speologi din Satu Mare și Cluj. În urma acțiunilor de decolmatare efectuate în galeria T, s-au descoperit cca. 40 m de noi galerii. Pe data de 24 august, o echipă formată din Deák Zs. și Vremir M. escaladează două hornuri pe galeria T, dintre care unul de 19 m, însă fără posibilități de continuare. Se cartează o galerie secundară și se mai descoperă o continuare de cca. 15 m pe galeria AR.

Peștera Vântului
 La începutul lunii ianuarie are loc o tură de exploatare în Rețeaua Tineretului, fără rezultate deosebite.
 În perioada 19-27 februarie 2000 a avut loc tabăra de iarnă din P. Vântui la care au participat 17 speologi din Cluj, Oradea și Budapesta. Obiectivele erau: recartarea Galeriei Roșii si a Galeriei Active (A2), ture de explorare, ture de foto. Speologii instalați în zona Hipodrom au reușit să recarteze 2675 m pe cele două galerii amintite. În urma turelor de explorare au fost regăsite galerii de legătura între activul A2 și Galeria Albă ce înseamnă cca. 250 m încă necartați. Totodată s-au colectat probe de apă din Oaza Mică, Oaza Mare, Rețeaua Tineretului, Galeria Activă. A abvut loc și o tura de filmare pe Activul A2.

Peștera Ponoraș
 A reprezentat una din prioritățile CSA-Cluj în anul 2000, continuându-se acțiunile de explorare și recartare a peșterii. În lunile martie-mai-iunie se cartează 230 m- trecând de primul semisifon de pe galeria Activă- și 1030 m pe galeria Fetiței, descoperând aici și un sector de 60 m (în punctul L30) format din 3 sălițe concreționate.
 În perioada19-23 iulie a avut loc tabăra Ponoraș 2000. Cele 2 echipe formate din Görög I., Felfalusi Á., Szász P., Tompa K., Vremir M. având baza în Sala Stadion și Fülöp Zs., Deák Zs., Batiz R., Keresztes A., Medgyesi L.,Balog B., Dascal T., echipă care a campat la suprafață, recartează cca.2500 m reprezentând porțiuni din galeria Fetiței, cele 7 semisifoane de pe galeria activă, și tronsonul de săli și galerii denumite Baza cu Puroi. Tot cu această ocazie se descoperă cca. 200 m în galeria Sala Creierului.

Peștera Vârfurașu - Pietrele Albe
 În vara anului 2000 a avut loc acțiuni de explorare și cartare în peștera Vârfurașu. Echipele formate din Csis F., Szász P., Fekete S., Vári L., Szabó Z.,Görög I., Vincze L., Vremir M., cartează 370 m în galeria ME și galeriile laterale aferente. Cu această ocazie se descoperă și explorează parțial un nou sector de galerii fosile și temporar active, ce însumează peste 150 m.
 Au avut loc și prospecțiuni de suprafață în vederea identificării unor posibile puncte de lucru. Deasupra peștrerii Vârfurașu, se descoperă Peștera cu Două Intrări (L = 10 m; D = -2).

Bazinul Mijlociu al Văii Iadei
 La sfârșitul lunii aprilie are loc o tură de decolmatare în P. Gaura Rece (3720/286) din Valea Izvorului, însă după un tronson de 6 m săpat, peștera se strâmtorează. Curentul de aer foarte puternic ce iese la suprafață, motivează în continuare munca de dezobstrucție, existând reale șanse de penetrare în sistemul TCH (3720/189).
 În perioada 12-20 august 2000 a avut loc tabăra anuală de vară în valea Daica, la care au participat peste 70 de speologi atât din partea CSA Cluj cât și din partea altor cluburi din țară și  străinătate.
 Scopul principal al taberei a fost continuarea cercetării și sistematizării zonei precum și acțiuni de decolmatări și dezobstrucționări în diferite puncte de lucru. În urma turelor de suprafață de pe Fața Arsă, Dl. Secăturii, Scheiul Zăvoaielor, V. Strivinoasa, V. Rea, Dl.  Neteda, Dl. Culmea Frunții, Dl. Mihai, Dl. Pobraz, Drăganul Mic au fost descoperite 11 peșteri a căror lungime oscilează între 10 –20 m. Au avut loc acțiuni de decolmatări și dezobstrucții în peșterile 181, 227, P. Gaura Rece, P cu apă din V. Leșului, Avenul Pobraz.
Având în vedere debitele reduse, prin adâncirea albiei, s-a reușit depășirea sifonului amonte (S4) din P. 118 explorându-se incă o porțiune depeste 50 m, care se închide printr-un nou sifon (S5).
În Peștera cu Apă din Valea Leșului (3720/3), între sifoanele 3 și 4 după dezobstrucționarea unei strâmtori (Terminus 1977), s-a descoperit un nou sector activ secundar cu o lungime de 390 m (Galeria Ugron Gábor). S-a inceput recartarea peșterii, măsurându-se cca. 1200 m.
 În zona Halta Stâna de Vale, pe malul stâng al Crișului Repede au fost descoperite și cartate două peșteri de 33 respectiv 35 m, ambele puternic ascendente și lipsite de concrețiuni. În spatele gării, se explorează și cartează pe o lungime de 55 m Peștera lui Costea, o cavitate activă-exurgentă bietajată, parțial transformată antropic (cămară, pivniță, depozit, captare de apă).
La 26 august 2000 în timpul unei explorări în Peștera cu apă din V. Leșului, are loc un tragic accident în care își pierde viața speologul-cineast Ugron Gábor jr. membru al CSA.

Alte ture
 Au mai avut loc 3 ture de decolmatare în P. Rece de la Secătura Brătcanilor,dar fără rezultate importante, o acțiune de derocare în P. din Dealul Prodan și acțiuni de recartare în peșterile: Ghețar Ponoraș, Poșiștăul Fanea Babii, o tură de reparare a porții de la intrarea în peștera Vântului. S-a mai efectuat o prospecțiune de suprafață în zona Piatra Vidolmului (Baz. Văii Arieșului), ocazie cu care se descoperă 8 peșteri noi, cu lungimi cuprinse între 5 și 30 m.

sus - înapoi la noutăți

Actualizată în august 2001

English Home - News - Organization - Karst phenomena - Programme - Links - Contact us
Româna Pagina principală - Noutăți - Organizația - Fenomene carstice - Programe - Linkuri - Contacte
Magyar Főoldal - Hírek - Szervezet - Karsztjelenségek - Programok - Linkek - Címek