English Română c

Kérjük térjen vissza később erre a még készülőben lévő oldalra!

A Szelek barlangja

Királyerdő-hegység, Románia


Bár hazánk és környékünk leghosszabb barlangja (több mint 50 km), a Szelek (Peştera Vântului), nem volt számos más, de lényegesen kisebb értékű barlanghoz hasonlóan, egyetlen összefoglaló jellegű monográfiának sem a névadója. Az utóbbi években számos érdekes kutatási eredmény látott napvilágot, jelentősen hozzájárulva a barlang megismeréséhez. Más most folyó kutatások várhatóan új eredményekkel gazdagítják majd a Szelek barlangjáról alkotott képünket.
 A Szelek barlangja, a Bihar-megyei, Sonkolyos község határában húzódik. A barlang négy főbb szintje, az alsó aktív és a fölötte kanyargó 3 fosszilis, kb. 200 millió évvel ezelőtt leülepedett közép-triászi korú mészkövekben fejlődött ki. A jelenleg ismert részek hossza meghaladja az 50 km-t. A barlang képződésének geológiai, tektonikai, es hidrogeológiai hátterét taglaljuk a tanulmány első részében. A második részben a karsztképződés folyamatát és eredményeit vitatjuk, azaz a barlang morfológiai felépítését, klimatikai viszonyait, a barlangi vizek kémiai jellemzőit, a barlang élővilágát és ásványtani érdekességeit kiemelve a mikrobiológiai, ásványtani és geokémiai összefüggéseket, a mérési adatok és az eddig közölt kutatási eredmények tükrében. Végül a leghosszabb részben a barlang főbb szintjeinek és járatainak a nagyon szűkszavú leírását kíséreljük meg.
Közel 45 éves kutatási erdményeit próbáljuk röviden összefogllani ebben a tanulmányban, remélve, hogy a közeljövőben sikerül elkészíteni egy nagyobb lélekzetvételű monografikus művet is, amelyben részletesebben tudunk majd foglalkozni az időközben felgyűlt információkkal.


Vremir, Matei: The Wind Cave: The largest limestone labyrinth in South-East Europe.
Térképek - Fotók - Fel - Seacă-völgy - Szelek-barlangja - Izbândiş-barlang - Ponoraş-barlang - Torockói havasok

English Home - News - Organization - Karst phenomena - Programme - Links - Contact us
Româna Pagina principală - Noutăţi - Organizaţia - Fenomene carstice - Programe - Linkuri - Contacte
Magyar Főoldal - Hírek - Szervezet - Karsztjelenségek - Programok - Linkek - Címek