Sárkányok és szörnyek márpedig nincsenek. A barlang nem a turistákért még csak nem is az emberekért van. A föld alatti csodák birodalmában csak megtűrt vendégek vagyunk.
A barlang az élővilágé. Számtalan szabad szemmel nem, vagy csak alig látható, talán még ismeretlen, élőlényé. Ezek ősidők óta lakják a barlang egyébként rideg világát. Teljesen alkalmatlanok máshol élni. A karsztot és a barlangot átfűzi az élet, kihasználva a repedésrendszer, a vízhálózat és a meszes geokémiai háttér minden erőforrását.
A barlang viszonylagos állandósága tűnik legelőbb a szemünkbe. A mészkőbe zárt kövületek, vagy a barlangi medvék fosszilis csontjai túlélték az évezredek és korok viharait. Ugyanúgy a változatlanság gyermekei a cseppkő csodálatos alakzatai, és a különböző kristályok és kristálytársulások. Ez változatlanság, paradox módon, a mozgás szülötte, az állandó mozgásban lévő vízé. A járatokba zúduló víz iszonyatos erejű sodrása, vagy a repedésekben és kapillárisokban szivárgó víz lassú oldó ereje alkotta a barlangot. Ennek az ősidők óta folyó harcnak a járatok büszke ívelése és a falakba vésett jelenetek állítanak örök emléket.
A mészkőbe zárt csodák világa törékeny világ. Bármely külső behatás örökre szétzúzhatja ezt a ingatag egyensúlyt. Az élőlények, a fossziliák, a cseppkövek, a kristályok, a járatok vagy a víz csak együtt éltetik a barlangot. Ha ezek tönkremennek vagy elszennyeződnek a barlang meghal. 
Az összes barlangász egyöntetű véleménye, hogy kötelesek vagyunk ezeket a csodákat a jövőnek megőrizni.
Nem járhatjuk be az összes barlangot. Nincs is rá szükség. A föld alatti világ csodáit számos turisztikailag kiépített és látogató barlangban élvezhetjük. 
VIGYÁZZUNK  MINDEGYIKRE!
Sok helyet bejárunk, ahol karsztvidékek, barlangok vannak. A Királyerdő-hegység dimbes-dombos fennsíkjai és mély szurdokai éppúgy barátsággal várnak minket vissza mint a Vlegyásza csúcsa vagy Pádis és Bihar vadregényes tájai. Elkalandozunk a Torockói-havasok hasadékaiba és szorosaiba, vagy végig az Aranyos mentén fel Aranyosfőig és Scărişoarig. 

Ha kedvet érzel, hogy társunk legyél, keress meg minket és gyere velünk. Ne feledd, a barlangkutatás nem csak csúszás mászás sötétben, latyakban és sárban, bár néha ezt is megtesszük. A barlangászás sport, hobby, életmód, egyszóval: kihívás. Elsősorban csapatmunka. Az együtt töltött évek, a túrák során megedződött társak erős közösséget formálnak. Hosszú évek múltán is barátokként találkozunk. A közös élmények emléke összeköt.GYERE VELÜNK! Ha túráznál, de nincs kivel, ha kalandra vágysz, de nincs ötleted, ha hiányzik egy jó társaság, gyere velünk barlangászni!

A Kolozsvári Amatőr Barlangászok Klubja nyári túraajánlatairól érdeklődhetsz minden kedden fél nyolckor a Hasdeu utca 102 szám alatt, hátul az udvarban lévő gyűlésteremben, vagy a 197634-es telefonszámon.
vissza a hírekhez


English Home - News - Organization - Karst phenomena - Programme - Links - Contact us
Româna Pagina principală - Noutăţi - Organizaţia - Fenomene carstice - Programe - Linkuri - Contacte
Magyar Főoldal - Hírek - Szervezet - Karsztjelenségek - Programok - Linkek - Címek