English Româna - vissza a karszthoz
A Seacă-völgyi karszt

Vlădeasa hegység, Románia

A Valea Seacă (Pârâul Stanciului) karsztvidéke a Sebes Körös mellékfolyójának, a Sebesnek (Henţ) a vízgyűjtő területén található. A Stanciului patakot a Vlegyásza (Vlădeasa) hegytömb keleti lejtőiről eredő vizek táplálják. A nagy domborzati energiájú forrásvidéken a patak több a vetők mentén felemelkedett illetve lesüllyedt szerkezeti egységet, kiemelkedett Triász és Jura korú mészkő- és dolomit-tömböt illetve alásüllyedt Szenoni üledék tömböt keresztez.

Hidrológiai szempontból a Vârfuraş-forrás, a Valea Seacă a "de la Tău" víznyelő és a Nimoioasa karsztforrások közötti száraz völgyszakasza, és a Podurilor-völgy vízvesztései méltók említésre. A feltárt barlangok közül a 2250 m hosszú (Kőmíves & Nagy, 1976) Vârfuraş-barlang a legkiemelkedőbb.

A Vârfuraş-barlang többszintes rendszer. Járatai többnyire epifreatikus körülmények között, a felszíni folyómeder mélyülésének a függvényében formálódtak. A számban, méretben, színben és változatosságban kiemelkedő a kalcit, aragonit és montmilch képződmények teszik még különlegesebbé a barlangot. A "cu Spinare" és a "Mare" (Nagy) zsombolyok a Vârfuraş rendszer részei. A Seacă-völgy forrásvidékén, a helyiek által "Fundu Muntelui"-nak ismert félreeső helyen találhatók. Érdekesség, hogy az egyébként fedett karsztból ablakként kitűnő mészkőfoltban nyíló két zsombolyt a rendszer legtávolabbi nyelőiként ismerjük.

Két méreteiben jóval kisebb karsztos terület a Lespezi és a Piatra Arsă részei a Stanciului patak vízgyűjtőjének. Ezek különállóan a Seacă-völgytől keletre a folyó jobb illetve bal felén találhatók. A legfejlettebb barlangok hossza sem éri el az egy kilométert: a Lespezi 2-t, a Lespezi-forrást és a Lespezi zsombolyt valószínűleg ugyanaz a Fetiţaşi-patak formálta.

Térképek - Fotók - Fel - vissza a karszthoz - Szelek-barlangja - Izbândiş-barlang - Ponoraş-barlang - Torockói havasok


Vremir, Matei: Avenele din Fundul Muntelui (Bazinul Văii Seci - Masivul Vlădeasa). Munţii Carpaţi, 13., p. 90-95., Bucureşti, 1999.
Kőmíves, Emil: Peştera cu şase intrări, Avenul din Valea Podurilor. Buletin CSER, 3., p. 75, Bucureşti, 1974.
Kőmíves, Emil; Nagy, István: Carstul din bazinul Văii Seci (Masivul Vlădeasa). Buletin CSER, 4., p. 101-127., Bucureşti, 1976.
Nagy, István; Kőmíves, Emil: Zona carstică de sub Vârful Lespezi. Buletin CSER, 5. (1977-1978), p. 239-253., Bucureşti, 1978.
Orăşeanu, Iancu: Contributions to the hydrogeology of the karst areas of the Bihor-Vlădeasa Mountains (Romania). Theoretical and Applied Karstology, vol. 9/1996, pp. 185-214.

English Home - News - Organization - Karst phenomena - Programme - Links - Contact us
Româna Pagina principală - Noutăţi - Organizaţia - Fenomene carstice - Programe - Linkuri - Contacte
Magyar Főoldal - Hírek - Szervezet - Karsztjelenségek - Programok - Linkek - Címek